Successen in 2021
Méér Amsterdammers bereikt
Als we meer jonge Amsterdammers bereiken met onze muziekeducatie, is dat voor ons succes. Een brede participatie in muziekonderwijs betekent immers het versterken van het culturele vermogen van de stad: kinderen die muziekeducatie volgen, ontwikkelen zich tot assertieve burgers die goed kunnen samenwerken. Er zijn ook andere indicatoren. Zo krijgen we over 2021 een hogere klanttevredenheidsscore dan over het jaar ervoor, zelfs terwijl onze locaties een groot deel van het jaar gesloten zijn! Onze online en hybride programma’s dragen hieraan zeker bij. We krijgen veel waardering van ouders voor dit aanbod.

52.014
Amsterdammertjes raken we met ons muziekonderwijs.
179
docenten geven in vaste dienst inspirerende muzieklessen. Ca. 165 docenten doen dat als zzp’er.
2x zoveel
0- tot 4-jarigen nemen in 2021 deel aan online en offline cursussen t.o.v. 2020.
46.000
kinderen bereiken we met onze lessen in het primair en (speciaal) voortgezet onderwijs.
%20(1).jpg?width=1199&height=1199&mode=crop&format=jpeg&dpr=1.0&signature=6467fe2e9544fc51403a4124e4c02cb951c27483)
185
talentvolle leerlingen doen in 2021 mee aan onze pop-, jazz- en klassieke academies.
5.851
kinderen en jongeren bereiken we op onze eigen locaties in de stad.
In de prijzen vallen
In 2021 vallen leerlingen van Muziekschool Amsterdam volop in de prijzen. Zo wint onze Jazz Focus Bigband de ‘battle of the bigbands’ op het prestigieuze Prinses Christina Jazz Concours in het Bimhuis. Zij verdienen daarmee een optreden in het voorprogramma van het Nederlands Studenten Jazz Orkest. Het piepjonge jazzensemble Quintuple krijgt een eervolle vermelding, net als onze Excellence-leerlinge Delphine Palumbo voor haar piano- en harpspel. Haar zusje Cecelia, die al eerder bij de prijswinnaars hoorde bij het Prinses Christina Compositieconcours, krijgt van de organisatie het verzoek een nieuw stuk te componeren.
.jpg?width=1919&height=960&mode=crop&format=jpeg&dpr=1.0&signature=44467e2cbbfc2efd40f7dcd0bcbbfc82de0d7e53)
Harpleerling Charlotte Broady werd toegelaten op het Conservatorium.

Quintuple krijgt een eervolle vermelding op het Prinses Christina Jazz Concours.

6 Excellence-leerlingen treden op bij het Open Podium van Klassiek op het Amstelveld.

Delphine en Cecelia Palumbo vallen in de prijzen bij het Prinses Christina Concours.
.png?width=1919&height=960&mode=crop&format=jpeg&dpr=1.0&signature=3dda8e9bcfbc8d6c2b75835397260f08a76fe8f9)
Jazz Focus wint de 'battle of the bigbands' op het Prinses Christina Jazz Concours.
Doorstroom naar kunstvakopleiding
Vrijwel al onze docenten komen van een kunstvakopleiding (zoals het conservatorium) en leveren extra kwaliteit. Prachtig om te zien vinden we dat verschillende leerlingen in hun voetsporen treden. Zo is harpleerling Charlotte Broady toegelaten op het Conservatorium van Amsterdam én Den Haag. Zij volgde met veel succes onze programma’s Academie Klassiek en Excellence. Ook basgitaarleerling Ravi Sorbach ziet zijn droom uitkomen: hij mag naar het Conservatorium van Amsterdam. Ravi is begonnen bij Academie Klassiek en later overgestapt naar de Jazz Academy.
Sham zingt duet met Jeangu Macrooy
Onze leerling Sham was een jaar eerder nog finalist bij The Voice Kids, en mag in 2021 met haar Sham Septet (Jazz Academy band bij Muziekschool Amsterdam) meedoen aan het Kerst Muziekgala 2021 van Méér Muziek in de Klas. Getalenteerde kinderen spelen en zingen in deze tv-show kersthits samen met bekende Nederlandse artiesten. Met Jeangu Macrooy (de Nederlandse Songfestivaldeelnemer in 2021) zingt Sham een swingend duet voor niemand minder dan koningin Maxima, die in het publiek zit. Presentator Buddy Vedder komt voorafgaand aan de show op bezoek bij Sham op de Muziekschool (item vanaf 28 minuten).
Open podium klassiek
Maar liefst zes leerlingen van ons Excellence-programma treden in september 2021 op bij het Open Podium van Klassiek op het Amstelveld. Dit optreden wordt gestreamd vanuit Studio 150 Bethlehemkerk in Amsterdam-Noord. De leerlingen die optreden zijn: Jalle Wolfenter (18), viool, Simon de Smit (17), piano, Milo Weelink (13), viool, Nicholas van Kogelenberg (8), viool, Charlotte Broady (16), harp, Claudio Garcia (14), piano.
Meer muziek in de klas
Samen met Muziekcentrum Zuidoost, het Leerorkest, het Concertgebouw en Aslan Muziekcentrum verzorgen Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord het basispakket muziek op alle basisscholen van Amsterdam. Deze instellingen zijn verenigd in de stichting Muziek op School Amsterdam (MOSA) en hebben gedurende het jaar veelvuldig overleg. In november reikte Carolien Gehrels, bestuurslid van stichting Méér Muziek in de Klas, aan de stad Amsterdam de Méér Muziek in de Klas Bokaal uit. De bokaal werd in ontvangst genomen door Touria Meliani, wethouder Kunst en Cultuur in Amsterdam. De bokaal is een erkenning voor het werk van de MOSA-partners, die zich samen al een kleine tien jaar inzetten voor goed en structureel muziekonderwijs in het primair en speciaal onderwijs in heel Amsterdam. Op maar liefst 90% van alle basisscholen in de stad (258) krijgen de kinderen namelijk structureel muziekles.