Vernieuwende programma's

Docenten en leerlingen vertellen over hun 2021: "We hebben ondanks alles heel veel plezier beleefd."

Creatief in het basisonderwijs

Ruim 90% van de Amsterdamse basisschoolleerlingen krijgt muziekeducatie, waarvan onze muziekscholen het leeuwendeel leveren. Hoewel samen spelen in het basisonderwijs wordt bemoeilijkt door de coronacrisis, vinden onze docenten daar vele creatieve oplossingen voor. Denk aan het geven van online lessen, of het verzorgen van lessen in de vorm van video’s. We maken voor iedereen toegankelijk, gratis aanbod waarbij we zoveel mogelijk groepsgericht te werk gaan.

142

basisscholen kiezen voor om een doorgaande leerlijn met onze docenten.

46.065

kinderen krijgen van ons binnenschools muziekles.

155

scholen voor primair en voortgezet onderwijs zijn locaties voor onze muzieklessen.

16

scholen hiervan bieden speciaal primair onderwijs.

5

scholen hiervan bieden speciaal voortgezet onderwijs

Duizenden

kinderen leggen een stevige basis voor hun culturele ontwikkeling.

Volop vernieuwing op onze locaties

Op onze vijf locaties in de stad introduceren we in 2021 volop vernieuwende lesmethoden en -concepten. Een voorbeeld is Music Meets, hét gratis toegankelijke muziekevenement voor alle Amsterdammers van 1-18 jaar. Van online peuterlessen tot producer workshops powered by ADE: in allerlei clinics (live en online), workshops en optredens laten we meer Amsterdamse kinderen en jongeren het plezier van samen muziek spelen ontdekken. Ontstaan vanuit het idee om onze eigen leerlingen tegemoet te komen tijdens de lockdown, groeit Music Meets uit tot een manier om kinderen en jongeren te bereiken bij wie we nog niet in the picture waren.

856

kinderen doen mee aan on- en offline cursussen voor 0 tot 4 jarigen.

426

deelnemers doen mee aan de online workshops van Music Meets.

113

leerlingen maken samen gratis muziek in een Muziekbende.

368

volwassenen nemen deel aan onze muzieklessen.

365

peuters komen naar het Peuter Muziek Feest in de Tolhuistuin.

187

leerlingen nemen deel aan naschools muziekaanbod.

Buiten de gebaande paden

Door corona is 2021 (wederom) een bijzonder jaar. Toch tonen Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam-Noord zich juist in deze situatie weerbaar en veerkrachtig. Digitale middelen worden volop benut. Zo organiseren we online de grootste gitaarles van Amsterdam. Onze gitaren die normaal door enthousiaste basisschoolleerlingen worden bespeeld, maar tijdens de lockdown stof liggen te vangen, komen zo toch nog van pas. Kinderen kunnen (gratis) een gitaar lenen en meedoen aan de online les, waarin ze de beroemde riff uit ‘Smoke on the Water’ van Deep Purple leren te spelen.

Zing gewoon een liedje

Een ander voorbeeld? Muziekdocent Bas Fortgens geeft tijdens de lockdown de onderscheidende online lessen ‘Zing gewoon een liedje’ voor alle kleuters van Amsterdam. In vijf vrolijke lessen leren kleuters al zingend alles over het mooie Amsterdam, hoe je de koude winter overleeft, hoe een klein molletje dat doet, hoe vogels naar het Zuiden trekken en hoe handig het zou zijn te kunnen toveren.

Zing gewoon een liedje #1

Aflevering: Amsterdam.

Zing gewoon een liedje #2

Aflevering: Molletje.

Zing gewoon een liedje #3

Aflevering: Vogeltje.

Zing gewoon een liedje #4

Aflevering: Tovenaar.

Samen spelen

Nieuw in 2021 bij Muziekschool Amsterdam is het ‘gratis’ samenspelaanbod voor leerlingen die instrumentlessen volgen. Eerstejaars leerlingen kunnen zonder extra bijdrage deelnemen aan een wereldbende, strijkersbende, popbende of jazzbende. 113 kinderen ontdekken zo het plezier van samen muziek maken.

Hybride vormen

Live contact blijft onze echte waarde: in de toekomst kijken we daarom vooral naar hybride vormen. Online omgevingen als een extra laag rondom live-concerten en live-repetities. Online contact kan nooit een vervanging zijn voor echt contact, maar biedt wel volop ruimte om te experimenteren, nieuwe technieken toe te passen en kan daarmee dienen als verrijking van muziekeducatie. Bijkomend voordeel: familieleden van over de hele wereld kunnen meekijken naar de concerten van hun neefjes, nichtjes of kleinkinderen. En trots dat ze zijn!

Lees wat we nog meer doen